یوگا چگونه میتواند به ما کمک کند؟

آیا میدانید یوگا چگونه میتواند به ما کمک کند؟ مشاور روانشناس در مورد کارکرد یوگا توضیح میدهد؛ در سالهای اخیر توجه بسیاری از کشورها به یوگا جلب شدهاست. مدت زیادی بود که در خارج از هند، باورهای نادرست و اشتباهی در مورد یوگا وجود داشت. مردم یوگا را عجیب و اسرار آمیز میدانستهاند و فکر میکردند که یوگا فقط برای کسانی مناسب است که میل به انزوا و در پیش گرفتن نوعی سیر و سلوک همراه با ریاضت دارند.
در سالهای اخیر به جنبههای هنری یوگا توجه بیشتری شده است و بسیاری از زنان و مردان به یادگیری یوگا علاقه پیدا کردهاند.
مشاور روانشناس معتقد است دانش یوگا در هزاران سال قبل توسط انسانهای هوشمندی که از رنج و عذاب افراد جامعه ناراحت بودند، طراحی و تکمیل شد.
مشاور روانشناس قوانین یوگا را اصول و رسوم زندگی میداند و آن را مرتبط با قومیت خاصی نمیداند. یوگا نه مذهب است نه طریقتی عرفانی. یوگا فلسفهای است که در آن وجود فرد با جهان اطراف او پیوند میخورد و به جای آنکه انسان در این جهان پهناور خود را تنها و دورافتاده احساس کند، همگام و همراه با آنچه که در اطرافش وجود دارد، احساس راحتی و آرامش میکند. مشاور روانشناس سلامتی و کارایی جسمی را نقش مهمی در تعالی روحانی میداند.
یوگا و خودشناسی
یوگا، آسانا (حرکت یوگایی) و پرانایاما (کنترل تنفس یا تنفسهای یوگایی) و ژرفاندیشی را ارائه میدهد تا مردم بتوانند از مجموعه آنها برای خودشناسی و خودسازی استفاده کنند. یکی از اصول یوگا معتقد است که خداوند در قلب همه ما وجود دارد. اگر انسان از نظر جسمی و روحی مایل به پیشرفت و تکامل باشد، گام نخست این است که جسم و روح ما را از ناپاکیها و پلیدی دوری کند. قوانین و اصول یوگا راهکارهایی برای پاکشدن و دوری از پلیدیها ارائه میکند. یکی از هدفهای یوگا دستیابی به تعادل و هماهنگی در جسم است. اگر انسانها از نظر فکری پویا باشند ولی از نظر جسمانی مشکلاتی مثل تنگی نفس، مشکل قلبی، سردرد، ناراحتیهای معده و روده و … داشته باشند، نمیتوانند به تعادل روحی دست پیدا کنند. بنابراین مشاور روانشناس میگوید هاتایوگا برای آن طراحی شده است که به پرورش جسمی سالم و عاری از درد کمک کند.
مشاور روانشناس میگوید در جامعهای که افراد درگیر امرار معاش و دست و پنجه نرم کردن با مشکلات اجتماعی و اقتصادی هستند، ممکن است رسیدن به اهداف یوگا را دور از دسترس و ناممکن بدانند. مشاور روانشناس اضافه میکند که شاید یوگا بتواند در زندگیهای پرتنش و پریشان که به آن زندگی مدرن گفته میشود، از ما در برابر مشکلات و بلایا محافظت کند.
همه در این مسئله که یوگا قدرت شگرفی دارد، همعقیده هستند. گذشت هزاران سال باعث شدهاست تا مباحث بیشتری به آن اضافه شود. ممکن است بعضی از آنها برگرفته از مکتبهای مختلف یا سلیقههای شخصی باشند اما در همهی آنها حقایق زیادی نهفتهاست.

یوگا و هاتایوگا
مشاور روانشناس بر این عقیده است که هاتایوگا فواید زیادی برای جسم و فکر دارد. برای برخی از افراد شرکت در موضوعات عرفانی و سلوک روحانی جذابیتی ندارد، بنابراین هاتایوگا میتواند انتخاب مناسبتری برای این دسته از افراد باشد. اما اگر فردی هاتایوگا را فقط مجموعهای از حرکات جسمانی بداند، حقایق زیادی را از دست میدهد.
هاتایوگا جسمی توانا و فکری آرام میسازد. در این شرایط شما بهتر میتوانید با چالشها و مشکلات زندگی مقابله کنید و راهحلهای مناسبی برای مسائلتان پیدا کنید. دو نکته مهم که واجب است مدنظر داشته باشید؛ یکی اینکه هدف یوگا ایجاد و پرورش اندام عضلانی نیست. دوم اینکه هاتایوگا روشی ساده و سریع برای پرورش جسم نیست.
هدف هاتایوگا تنها رسیدن به سلامتی جسمانی و داشتن اندامی برازنده و عاری از بیماری نیست. طبیعتاً اگر این هدف را داشته باشید، ورزشهای دیگری مانند بدنسازی و … شما را زودتر به هدفتان میرساند. هاتایوگا جسم و روح را سامان میدهد. هر فردی بدون توجه به سن، جنس، قومیت، مذهب و … میتواند به یوگا بپردازد و از محاسن آن بهره ببرد.
تأثیر بودا در شکلگیری یوگا
برای همه ما نام بودا آشنا است. بودا تأثیر زیادی در شکلگیری یوگا داشته است. نکته قابل توجه این است که بعضی از افراد میگویند شما با قرار گرفتن در وضعیتهای دشوار نخواهید توانست به درجات عالی روحی دست پیدا کنید. فراموش نکنیم که اگر اندامهای جسمی شما از سلامت و شادابی بهرهمند باشند، نه تنها سلامت روانیتان بهبود پیدا میکند، بلکه بر روی افکارتان نیز تأثیر مثبتی میگذارند.
اگر به فلسفه یوگا علاقهمند شوید و در این زمینه به گسترش دانش و تجربه خود بپردازید، به تدریج آثار آن در همهی جنبههای زندگیتان جلوهگر میشود. این تغییرات نه تنها بر رفتار و برخورد شما بر دیگران تأثیر میگذارند، بلکه حتی در نحوه خواب، تنفس، تفکر و تغذیه شما نیز تأثیر میگذارند.
علاقه به یوگا مانند عشق و علاقه به خیاطی یا سایر رشتهها نیست که در روند زندگی شما تأثیری نداشته باشد. اگر به یوگا علاقهمند هستید، باید در مسیر زندگی و شیوه تفکرتان نیز از اصولش پیروی کنید با علاقه و صمیمیت به اصول یوگا عمل کنید.
تمام تمرینات یوگایی با آساناها به صورتی طراحی شدهاند که با کششهای مناسب و مفید، تنفسهای عمیق و کنترلشده، افزایش جریان خون و افزایش قدرت تمرکز که برخی از نتایج آنهاست، عالیترین شرایط پیشرفت و سلامتی برای درمان افراد فراهم میکنند.
فرهنگ یوگا
فرهنگ یوگا را میتوان به قسمتهای هشتگانه زیر تقسیم کرد:
1- یاما. مراعات اصول اخلاقی
2- نیاما. رعایت اصول و موازین مذهبی
3- آسانا. وضعیتهای یوگایی
4- پرانایاما. تمرینات تنفسی و کنترل تنفس
5- پراتیاهارا. محافظت یا عقب کشیدن حواس از محرکات خارجی
6- دهیارانا. تمرکز
7- دهیانا-دیانا. ژرفاندیشی
8- سامادی-صمدهی. فوقآگاهی

تأثیر درمانی یوگا
مشاور روانشناس توضیح میدهد که یوگا درمانهایی برای مشکلاتی از قبیل استرس، بیخوابی، هیجانات، خستگی زودرس، چاقی، سوء هاضمه، دردهای کمر، آسم، برونشیت، دردهای مفصلی و برخی از انواع سردردها ارائه میدهد.
مشاور روانشناس تأکید میکند که یوگا را باید در تنهایی و سکوت و مکانی دور از هیاهو انجام داد. سلامتی مفهومی گسترده و جامع است و باید به قسمتهای مختلف بدن توجه شود. یاد گرفتن هاتایوگا صبر و بردباری را در انسان تقویت میکند. برای فراگیری و مهارت پیدا کردن در حرکات یوگایی به زمان طولانی نیاز دارید. اصلاً نمیتوانیم حرکات یوگا را با هیچ شکلی از تمرینات جسمی دیگر مقایسه کنید. هاتایوگا را میتوان نظم روحانی و تمرکز فکری به حساب آورد.
درباره مدیریت
دکتر مهدیه اسدی مقدم، دکترای روانشناسی، مشاور روانشناسی ازدواج، مشاور روانشناس کودک و ....
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید